HTML

Our life in California

Indulás elötti nap. Még jó mindenkivel találkozni, néhány puszit és könnycseppet váltani.

Friss topikok

  • LiliZozó: Köszi. :) Ha írsz az e-mailemre, az tökéletes lesz. nagy.f.emese@citromail.hu Előre is köszönöm a ... (2013.09.19. 23:50) MINDEN TÖKÉLETES:)
  • Bóbitáék: De nagyon sajnálom :(( Lily-t is, meg Téged is a munka miatt...:( Mielőbbi gyógyulást kívánok, hog... (2013.09.07. 22:32) 4. nap a bölcsiben - lázasan :(
  • norus: Ügyesek vagytok! És a bölcsis néni is szimpi, hogy így melléfekszik, ilyesmik :) Akkor nem sokára... (2013.09.06. 11:06) Bölcsibe beszoktatás 3. nap
  • norus: Ügyesek vagytok nagyon. Majd gyere mi volt az ott alvásnál :) Gratulálok a 2. évfordulóhoz :) (2013.09.05. 21:17) Elkezdtük a bölcsit (2. házassági évforduló)
  • Bóbitáék: Nagyon ügyes már Lily és ez a bölcsi-dolog...Hjaaaj... Ezt az esti dolgot pedig pontosan értem!:)) (2013.08.30. 15:28) 15 hónapos Lilyborsó - 1 alvás

Címkék

Lassan 6 hónapos

2012.11.13. 13:52 PetraésLily

Sokszor gondolom azt hogy Lily neha unatkozhat vagy tobb/mas jatek kene neki, sokszor meg azt gondolom, hogy hulyesegeket gondolok, ugyhogy utana neztem a neten...nos a leirtakat MIND csinaljuk...ergo a lanyunk teljesen ki van elegitve:)

A 6 hónapos baba már nagyon sok mindent megtanult: vannak dolgok, amikkel már egyedül is boldogul és van olyan, amit még tanulnia kell. A különböző játékok során tanul a baba és gyakorolja a már megtanultakat, ezért nem mindegy, hogy mit játszunk vele.

Hat hónapos korban az arcunk, a hangunk az, ami a legjobban elbűvöli. A legunalmasabb házimunka is érdekfeszítő a számára, a tárgyakról nem is beszélve, melyekkel dolgozunk. A babák szeretik és egyre jobban igénylik a mozgásosjátékokat: ezzel nemcsak a fejlődésüket segítjük elő, az együtt hancúrozás, tornázás jót tesz a kötődés erősítésének.

ritmus, a mozgás és szoros érzelmi kapcsolat rengeteg összeköttetést hoznak létre a baba agyában, ezek mind hozzájárulnak a későbbi fejlődéséhez.

Az ölbeli mondókák, arcsimogatók, lovagoltatók továbbra is a baba kedvencei lesznek, de már megpróbálkozhatunk a táncikálással.

Fogjuk meg erősen a babát a hóna alatt, és valamilyen puha felületen vagy a combunkon kezdjük el táncoltatni. Közben énekeljük az alábbi mondókát és végezzük a szövegnek megfelelő mozgásokat:

Cini-cini muzsika,

Táncol a kis Zsuzsika (itt behelyettesíthetjük a baba nevét)

Jobbra dűl, meg balra dűl,

Tücsök koma hegedül.

A kisbabák imádják a zenét és a ritmust. Már az anyaméhben érezték édesanyjuk szívverésének ritmusát, és hallották, ahogy áramlik a testében a vér. Az énekkel kísért tánc az egyik leghatékonyabb módszer a baba fejlesztésére.

Öleljük magunkhoz a babát és járkáljunk körbe a szobában, miközben a kedvenc dalát énekeljük. Válasszunk népdalokat, rövid kis gyermekdalokat.  A játékot még élvezetesebbé tehetjük, ha éneklés közben hajladozunk, forgunk, különböző lépésformákkal járunk.

lovagoltató-hintáztató játékokat nagyon élvezik a kisbabák, emellett fontos szerepet játszanak az egyensúlyozási készségük kialakulásában.

Sokféleképpen lovagoltathatjuk a babát: a térdünkre vagy az ölünkbe ültetve, hason vagy hanyatt fekvésben a térden ide-oda hintáztatva. A lovacskázást, hintáztatást mindig kísérje valamilyen ritmikus mondóka, ének. Egy egyszerű kis népi mondóka:

Hinta, palinta,

Hintázik a kisbaba. (Itt mondhatjuk a baba nevét.)

Nagyon jó kis lovagoltatós mondókákat találtok a www.kerekito.hu oldalán.

 

Milyen mozgásos játékot játszhatunk a 6 hónapos babával?

mozgásos tevékenységek folyamatosan ismétlése megerősíti azokat az idegi pályákat, amely az agy gondolkodási területéről a mozgásvezérlés területére, valamint az izmokat mozgató idegekhez futnak.

rugdalózás fejleszti a mozgáskészséget, ráadásul a babákat nem kell különösképpen noszogatni, maguktól is imádnak rugdalózni.

 

Sok rugdalózónak, zokninak színes az orra, ezt nagyon szeretik a kicsik nézegetni. Kaphatók olyan mamuszok, amik csörögnek a rugdalózáskor, de tehetünk bokacsörgőt is a kicsire, nagyon fogja élvezni.

 

Ebben a korban a babatornáztatót is élvezettel használják a babák, imádják ahogy a lelógó játékokat megrúgják és azok mozognak, csörögnek, zörögnek.

 

A babatornáztató azonban csak addig érdekes a babának, amíg nem kezd el csúszni-mászni, ezért, ha nem akarunk beruházni babatornáztatóba, készíthetünk házilag is rugdosós játékot. A kiságyba kössünk fel egy szalagot közvetlenül a baba lába fölé, amire különböző csörgős, zörgős játékokat,  csengettyűket teszünk, és mutassuk meg neki, hogy mi történik, ha megrúgja.

 

A kisbabák gyakran hintáztatják magukat valamiféle rugózó mozgással. Ezek a mozdulatok a mászást készítik elő. Fektessük a babát hasra egy takaróra vagy matracra. Helyezzünk egy érdekes tárgyat, mondjuk egy színes csörgőlabdát, közvetlenül a baba elé, de annyira, hogy éppen ne érje el. Mozgassuk a játékot előtte ide-oda. Ahogy a kicsi megpróbálja elérni a játékot, valószínűleg egy picit előre fog csúszni érte. Ha kell, segítsünk neki egy picit, hogy el tudja venni a játékot, majd dicsérjük meg az ügyességét.

Tornagyakorlatokkal erősíthetjük a baba lábizmait. Ha torna közben énekelünk, azzal a baba nyelvi készségét is fejlesztjük.

Fektessük a babát hanyatt valamilyen szilárd felületre (a pelenkázó is lehet), a bokájánál fogva hajlítsuk be, majd nyújtsuk ki a kicsi lábát, miközben a következő mondókákat mondjuk:

Tornássz, baba, tornásszál,

Nőjél nagyra, mint egy vár!

vagy

Teregeti kacsóját,

Nyújtogatja bábóját.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://petracalifornia.blog.hu/api/trackback/id/tr604905113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liz&Dorka · http://edeskispotty.blogspot.com/ 2012.11.13. 20:30:24

Nagyon aranyosak ezek a mondókák és fejlesztők.
"A behelyettesítésekkel vigyázni kell" - kaptam ezt a mondatot egyszer a fejemhez a zenebölcsiben. Ugyanis ha közösségbe kerül, mindenhol az eredeti dalokat, mondókákat fogják mondani eredeti nevekkel.
Erre visszakérdeztem: akkor miért néz a gyerekem hülyén és ki az a Zsuzsika, amikor vele -Dorkával - pörgök a szoba közepén ... :))))
süti beállítások módosítása